bai-Pe6o написа:
вече имам нов диск... купих си 300мм с 48 зъба и не мисля да увеличавам оборотите - реже доста добре..
Аз съм начинаещ както в дърводелството, така и в пчеларството.
ще правя 12 рамкови ДБ.
иначе взех от дядо ми домашна изработка: фреза и абрихт с циркулярен диск и бор апарат.
Миналата година си сглобих циркуляр за рязане на дърва и на него сега импровизирах една каретка с паралел от винкел.
След няколко дена ще ходя на ранчото и ще направя малко снимки.
! да питам още нещо !
В края на миналия ноември си купих 2 кубика дъски (сурови) от бял бор - нарязани на по 2,2метра и с дебелина 3,5см. Наредил съм ги в един коридор с отстояние помежду им. От едната страна съм пуснал два големи вентилатора , които работят постоянно и два пъти в седмицата в помещението се пали печка..
когато ги взех претеглих една дъска и тежеше 6,88кг. та въпроса ми е колко време трябва да ги суша? мога ли да се ориентирам по теглото на дъската?
Успех в начинанието!
И моята задача е горе долу същата. Снабдил съм се с малко инструменти, и съм започнал да си правя корпусни сандъци. Дадан-Блати имам седем семеиства, които гледам на вилата. Нямам рендосвачка, но ползвам една на мои приятел.
Спазваи си вътрешните размери. Външните според дъските но не по-малки от 30мм за Дадана, и поне 25мм за ЛР-а.
Освен вътрешните размери и дебелината на дъските всичко друго е относително, т. е. зглобки, прелки, дъна, покриви можеш да си ги направиш по твои собствен проект. Поне на мен така ми харесва.
Най-силното семеиство което съм виждал до сега не беше въобще в кошер.
По другите въпроси не мога да ти помогна. Успех!!!