Най - вълнуващия въпрос зимно време.
За един радиатор Ф18 мед или аналогичното гофре.
Най-общо казано:
Помпата на "топлата" вода.
Слизаш на долния етаж с 1"и захранваш радиатора.
Качваш се на "твоя" етаж пак с 1" и продължаваш по реда, кеф ти колектор, кеф ти двутръбно захранване (нямаш схема на етажа).
Разширителен съд на тавана на "студената вода.
Не е най доброто решение, но със сигурност е най-безопасното ! Останах с впечатление, че ще използваш твърдо гориво и не автоматизираното му подаване.
Шопе, искаш да кажеш пак ли да си направя ДБ система (отворена) ? То всъщност има ли и каква е разликата между ДБ и отворената система ?@idealist Не разбрах защо да минавам на 1" :?
mgbagera написа:.... Ааааа май се сетих :roll: Искаш да мина на 1" за да има добър дебит....
Да де, и затова пак питам "при положение че ще се захранва само 1 радиатор има ли смисъл да е на 1" ? Повечето парни инсталации който съм виждал са на 1 цол или 1 1/2 но от там се захранват по няколко радиатора.
mgbagera написа:Шопе, искаш да кажеш пак ли да си направя ДБ система (отворена) ? То всъщност има ли и каква е разликата между ДБ и отворената система ?@idealist Не разбрах защо да минавам на 1" :?


Не, просто ти дадох пример, че не е нищо сложно. Принципа е същият, само вместо дрениращ съд имаш разширителен съд в най-високата точка. Помпата колко може по-ниско за да работи задоволително и без кавитация при високи степени. Прочти малко, не е сложно. Тук няма източване на вода и дори и най-маломощната помпа ще ти свърши работа

За 1 радиатор DN16 e напълно достатъчно, но дали след време няма да ти хрумне да слошиш още един или два радиатора или бойлер?

затова и аз 1'' бих заложил.
Трифон П.Трифонов написа:За един радиатор Ф18 мед или аналогичното гофре.


https://photos.app.goo.gl/00TwTpAApsPmbzv33
Това е ф 15 на радиатор 3,5 квт. при 90/70 и сига ма топли от любимата ми дясна страна.
С един цол кооперация ли ши са захранва?
Шопе, 1 цол е ф28 мед......Няма лошо да са сложи, ама с танка не нося баките на войската, може и с Текеесарката.
Имам предвид първо да захраниш долния етаж и едва след това да качиш тръбите на горния. Вярно е, че ще вървят четири броя по вертикала но ще имаш достатъчен дебит.
Иначе съм съгласен с Трифонов. Още Конфуций е казал: "Не убивай комара с топ !"
Ситуацията в случая, обаче е по-различна.
Аз съм до тук. Решението е твое.
mgbagera, надраскай една скица как ги виждаш нещата (на хартия и снимай). Мога и аз, но като е от теб по-лесно и ясно ще схващаш (пък и ние ... може да не разбираме точно как го мислиш). Мой познат е с подобна самодебна система, отворена. От мно-ого години. Помпата му е при печката. На входа й, след като са се събрали двете студени (от долния етаж и от този на който е). Пълненето на системата става от най-ниската точка. При него са спазени наклоните и се самообезвъздушава през разширителя. Последният е на етажа, не е на тавана. Намирам го за съществено.
Покажи ни как е станала "ризата" (ако искаш де).
Малко късно се включвам но ето как стоят нещата: http://prikachi.com/images/969/9200969L.jpg
Печката е на втория етаж а радиатора на първия. Тръбите ще минат през комина за да си спестя дупченето на плочата. На скицата може и да съм объркал свързването на тръбите към радиатора! Помпата предполагам ще трябва да е долу при радиатора :roll: но Hoвoceлckи спомена че може и до камината да бъде :?

Разширителя на тавана ли да го сложа и към коя тръба се свързва ? Обезвъздушител само на водната риза ли трябва да поставя ?П.П:
По на там ще дам снимка и на ризата.
Последна промяна от mgbagera на чет окт 19, 2017 2:45 pm, променено общо 1 път.

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Отопление”