• 1
  • 2
Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
Здравейте колеги наскоро започнах ремонт на къща строеж от 60-те искам да певърна първия етаж от къщата в търговска площ.Започнах с махане на гредореда и отлях плоча след това започнах да събарям стените които ги укрепих с желясо и колони който са свързани в плочата.Въпроса ми е дали има опасност къщата да се почне да напуква от към фасадните стени и евентоално как да реша проблема. и благодаря предварително за съветите
homebild написа:Здравейте колеги наскоро започнах ремонт на къща строеж от 60-те искам да певърна първия етаж от къщата в търговска площ.Започнах с махане на гредореда и отлях плоча след това започнах да събарям стените които ги укрепих с желясо и колони който са свързани в плочата.Въпроса ми е дали има опасност къщата да се почне да напуква от към фасадните стени и евентоално как да реша проблема. и благодаря предварително за съветите

Няма проблем щом си ги укрепил с желясо и колони който са свързани в плочата, ама все пак викни някой с едно око дето разбира да каже.
Как пресметна дебелината на плочата и армировката? Как пресметна колоните и фундаментите?
Ако и ремонта и е като обясненията къщата требе да се е гътнала вече.
Притесняваш за пукнатини, а кой да се притеснява дали това няма да стане обществено опасна сграда. Спестил си пари и време като си нарушил законовия ред.
Ама в тая държава Циганария е така. Всички тражат ред, закон и справедливост. И сълзи ронят за европейски начин на живот, ала щом опре се до пари, циганското пак ще победи.
Преди да започна събарянето се посъветвах с конструктор който ми каза че може да се направи сега той ми изготвя проекта просто исках второ мнение може някой тук във форума да е правил такива ремонти и да даде свойто мнение
Би трябвало конструктора да го е споменал - торкрет. На всички външни стени се сваля мазилката до тухла и отвън и отвътре, след това се полагат метални мрежи ф8 с квадрати 10цсх10см и се набиват железа между тухлите през 30см диагонал които се заваряват за скарите. След това с турбозол се пълни с Betoncino CreteoSpecial на Rofix. След полагането на разтвора трябва да се изпердаши. След това отгоре може шпакловка, гипсокартон или друго покритие. Поне при мен заданието е такова. Предстои на пролет изпълнението.
homebild написа:Преди да започна събарянето се посъветвах с конструктор който ми каза че може да се направи сега той ми изготвя проекта

А защо първо не сте изготвили проект, а после да го правите? Така във форум едва ли можете да получите работещо мнение.
Защото не останаха компетентни хора и въпреки че човека има образование незнам дали има толкова добра представа за такива ремонти защото по лесно е да постройш ново отколкото да ремонтираш старо и пак ще се повторя искам мнение от човек който се е правил такива реконструкции по къща с този тип стройтелство
Да ти кажа за реконструкциите. Правил съм, доста.
И твоят конструктор ще ти направи проект. Хубаво си помисли!
Когато закърпиш стария си балтон, имаш стар закърпен балтон.
В състоянието, в което се намира къщата ти има две нормални
решения:
1. Не правиш нищо сериозно - замазваш пукнатините, докато пак
се отворят и така, докато ти омръзне.
2. Започваш сериозна инвестиция - усилване като се почне от основите,
армиране на стените, двустранен торкрет, саниране и така нататък.
Инвестиция като за нова къща, а получаваш същите стаички...

Професионално мнение - основният ремонт на конструкцията се осмисля
единствено ако сградата не може да се бутне, например защото е паметник
на културата, архитектурата или нещо подобно; или ако има някаква
сантиментална стойност. Иначе за почти същите пари ще се построи нова,
съвременна къща! Конструктивните дефекти са знак за края на живота
на една сграда... И за момента, когато поддръжката става неоправдано скъпа.
До сега няма пукнатини никъде а вече може би е минало повече от месец от когато съм извършил събарянето и укрепването и по мойте сметки излезе така че по евтино да я съборя и да я вдигна наново но обстоятелствата са такива че трябваше да ремонтирам . А и друг въпрос колко вр според вас ще трябва на къщата да да покоже след ремонта някакви дефекти.
homebild написа:Преди да започна събарянето се посъветвах с конструктор който ми каза че може да се направи сега той ми изготвя проекта просто исках второ мнение може някой тук във форума да е правил такива ремонти и да даде свойто мнение

Може и да си се посъветвал, ама аз мноо се съмнявам, заради това което си написал.
Тоя конструктор ти изготвя проект, но на каква база. Идва ли, мери ли, дупчи ли? Каква е земната основа, какви са фундаментите, каква е конструкцията на сградата, кои са носещи стени и кои не?
homebild написа:Започнах с махане на гредореда и отлях плоча след това започнах да събарям стените които ги укрепих с желясо и колони който са свързани в плочата.
Тука на кой какво ще му стане ясно какво е тва желясо и кви са тези колони, които са свързани в плочата и после къде ли предават товара :?
Първо си махнал гредореда. Отлял си плоча, ама кой ти пресметна плочата - дебелина, армировка? Къде предава товарите плочата и как направи връзката? Леле що въпроси :roll:
Сериозен отговор за сградата ще получиш от конструктор, който я е проучил преди това. Много конструктори бягат от такива занимания, защото работата в подобни случаи е неблагодарна. Т.е. не му се заплаща труда на конструктура, защото сградата е стара а собственика по-вероятно беден :shock:
А ти какво очакваш в отговор от този форум, и при това с оскъдната информация, която си оповестил? Явно и хабер си нямаш какво правиш. Дано наистина си наел конструктор. Иначе Тото - мое и да стане , а мое и да се сурне.
То така га разваляхме постройка и собственика твърдеше, че в плочата е вкарал мноо, ама мноо железо и верно в битоня фъргано секакво железо, болтове, гайки, зъбни колела и ....... даже две ютии излезоха, от ония дет се греят с кюмура. :-D
  • 1
  • 2

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Ремонтирай сам”