Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте,
това е първата ми тема, защото за пръв път се захващам с нещо такова.
Та, в жилище, което е построено преди 7-8 години, сега за пръв път се ремонтира и оправя. Искам в хола и в спалните да сложа ламиниран паркет. С оригиналната циментова замазка е пода, според монтажниците за паркета е в добро състояние, и не ми трябва саморазливна замазка. Коментарите в този форум, а и в други, показват че хлопане, скърцане и т.н. почти винаги има, ако замазката не е перфектна или не е направена саморазливаща се. Каквато и подложка да се сложи, не стига.

Та въпроса ми е, дали ще се справя без опит. Стъпките са следните:
1. Изстъргване на неравности, почистване от прах и т.н (проблем ли е че само ще мета, може и с парцал, но без прахосмукачка?)
2. В някакъв момент, оригиналната замазка е била напукана и е "поправена" - тоест сега новото замазано стърчи малко високо и грозно. Как да го оправя? Няма да мога да го къртя, нямам машина. Със шпакла, длето, отвертка или нещо подобно ще стане ли? След това трябва ли да го замажа с цимент?
3. Грундиране с Ceresit CN 94 1 литър (1 литър течност, 3 литра вода)
4. Чакам 24 часа
5. Взимам големи кофи и подготвям саморазливащата се Ceresit CN69 (68 била на гипсова основа, тази била по-добра?)
6. Следвам инструкциите за разбиване и за нанасяне на саморазливната
7. Разнасям с маламашка или нещо подобно
8. Веднага минавам с иглен валяк (Нанасянето и разнасянето трябва да се направи за 20 минути)
9. Ползвам обувки с шипове (планински тип котки ще станат ли?)

На едното място саморазливната ще стигне до гранитогрес, който е висок 18мм с лепилото. Трябва ли да има някакво разделение между двете, тоест да сложа ли върху лепилото и гранитогреса някакъв вид хартиено тиксо?
Стените са от гипсокартон, и на места на са плътно до пода (има няколко милиметра разстояние). Това проблем ли е, трябва ли да се направи нещо?

Накрая чакам 1 седмица да изсъхне, преди да посатвям подложка и ламинат.

Как ви се струва?
Вероятно е излишно да пиша в тема отпреди месец, но нека кажа съображенията си, а който иска да чете, спори, опровергава!
Първото ми питане е защо си избра ламинат (изкуственяк)?
Второто ми питане е защо не си намери фирма предлагаща комплексна услуга? При идеален под и аз бих ти наредил ламинат, паркет, дюшеме, но за другото си иска майсторлък.
Малко личен опит: Свалих старата замазка - има фирми занимаващи се с къртене и извозване на отпадъците. Поканих специалисти да кажат какво им трябва за дюшемето (няма значение дали е ламинат или паркет). Направиха си офертата, стиснахме си ръцете. За 2 предиобяда дюшемето (20 и повече квадрата) беше наредено, за 2 вечери (след работа) беше изциклено и лакирано на 2 ръце.
Има варианти и варианти, ти си избрал по-дългия път към комунизма - ако си хлебар, направи хубав хляб и остави на дърводелеца да си свърши работата, иначе той ще яде дърво, а ти ще ходиш по брашно.
Точно в момента вървя по същия път. Моето е средно между направи си сам и плати на фирма. Имам приятелче който е фирма точно за такива неща. Викам го само да ме инструктира и да пийнем по бира. Саморазливащата която ползвах е абсолютно готова за 24 часа, а само след 4 часа отгоре може да се ходи - това не си го измислям - пише го на упаковката. За много неща не бих се сетил сам, едно например е да се залепят с тиксо цепнатини в който може да се утече замазката и да се изхаби - най-вече по краищата на стаята. Защо избрах изкуственяк - защото се слага по-лесно и защото нямам никакви оплаквания от тоя който ползвам 9 години и по други хора дето съм виждал нямам забележки.

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Направи сам”