Почерпете информация и ценни съвети от темите за хидроизолация или разгледайте майстори и фирми за хидроизолация.
Здравейте, от около година живея в апартамент в чиито вход, асансьорната шахта се наводнява и от съображения за сигурност спираме работата на асаньора (блока е тухлен и е строен около 1985 г.).
Понеже във входа нашето семейство е едно от най-младите и реших да проуча въпроса с вариант за ремонта на шахтата. Доколкото разбрах от съседите, тази шахта винаги се е пълнила с вода, още от построяването на блока (Под блока имало подпочвени води, които я пълнели). Преди време е било направена хидроизолация, но проблема не бил решен и пълненето си е продължавало. При последният ремонт на асансьора, въжетата са скъсени с един етаж и е изолиран асаньора да не слиза до мазето. Нивото на водата е константно и не се изменя във времето - около 35-40 см от дъното. Дъждове и сухи периоди не въздействат на нивото му. Чух се с няколко асансьорни техника, но ми вдигат рамене и казват, че нямат идея как се постъпва в такъв случай. Някой от тях ме посъветваха да излеем бетон в шахтата над нивото на водата и така сме щяли да спрем водата.
Търсих фирма която да се занимава с хидроизолации на асансьорни шахти, но най-близката квалифицирана фирма е на 100-на км.
Та въпроса ми е: Ако изпомпаме водата и налеем бетон над нивото на водата, дали бихме изолирали водата. Наясно съм, че ще загубим ектрата - асансьор в мазето, но си заслужава.
Другият въпрос който ме мъчи е: след като нивото на водата е константно (около метър под нивото на мезетата) и допуснем, че изпомпаме довата и залеем с бетон, дали е възможно нивото на водата да премине покрай бетона и да наводни мазетата?
Тъй като не казваш, откъде идва вода и тъй като нямам асансьор... чисто механично ти отговарям. Не пълнете шахтата с бетон, защото тази вода все някъде трябва да отиде. Отлейте плоча над нивото на водата, за да подсушите шахтата.... водата ще си остане отдолу...
Ама според мен не е редно, да не откриете отде е водата и да отстраните баш проблема
Няма, никакво адекватно решение, с което да се спре тоя теч.
Единственото правилно действие е да се скъси спирката, доколкото съм запознат тая работа става със засипване с чакъл или нещо си там трамбоване и отливане на плоча от поне 10 сантиметра армиран бетон, съответно дъното ще се направи по предписание на сервизната фирма.
Та като стана дума за фирмата, много ми е интересно като са скъсили въжетата как са направили буфери за кабината и противотежеста.
n_a, блока ни се състой от 5 входа като нашият е един от двата крайни. В съседните 3 входа асансьорите са спрени от готини точно от този проблем. Нашият асансьор е работел най-дълго, като съответно все са правени ремонти заради водата. Оплаквахме се в общината и във ВИК, но само се прехвърля топката. ВИК казва, че не била от тях водата. Гледам, че зад блока растът вирби, което и мен ме наведе на подпочвени води.
Avas_co, спирката е скъсена с един етаж, както и въжетата Въжетата също са скъсени, така когато асансьора е на 1-ви етаж, противотежестите май са последният тавански етаж (в асаньорното помещение под покрива); когато е на 2-ри етаж, противотежестите са на 5-ти последен жилищен етаж.
Значи варианта с трамбоване и бетониране не е за изключване. Може би ще се пробва първо с хидроизолиране и ако нестане ще се бетонира евентуално.
mtvachev,това с въжетата ми е ясно, аз съвсем друго питах, не че не знам и то как да стане ама като знам какви идиоти има ...
Това със скъсяването на спирката ви е единственото правилно решение, правено е на хиляди места, каквото и хидро да правите, вече е много късно за това.
Благодаря, ще го имам в предвид :)
Изолиране на асансьорна шахта, която се наводнява от подпочвени води по принцип се прави от негативната страна на притока (от вътрешната страна на шахтата). Явно изолацията направена по време на строителството пропуска.
Метода на хидроизолиране се състои в инжектиране на смоли във фугите и мазане или шпакловане на бетона с изолиращ материал.
Може и да стане, може и да не стане изолацията. Има фирми, които се наемат с тази задача. От собствен опит с такива фирми - някои течове оправиха, други не успяха. Там където не успяха им е платен само аванс, иначе няма да се захванат изобщо.
По евтиното решение, предполагам е да запълните шахтата в сутерена.
Щом водата е с постоянно ниво и няма никакво дрениране, след като я запечатате не би следвало да се очаква покачване на нивото към останалите мазета. Обаче ако има някакви дренажни системи или се ползва шахтата за дрениране, нивото може и да се покачи.

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Хидроизолация”