• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Здравейте!

Доста рових, но така и не намерих нужния съвет. Необходими са ми 2 мини кранчета, сферични прави 1/2" МЖ и моля за съвет каква марка или от кой магазин в София мога да купя качествени такива, така че да не протекат след няколко месеца или веднага и да не се разпаднат. Хубаво би било и да не ръждясват. Какво мислите за тези:

https://bauhaus.bg/mini-sferichen-kran-nikel-mat-1-2-mazhka-zhenska-cherven
https://bauhaus.bg/mini-sferichen-kran-nikel-mat-1-2-mazhka-zhenska-sin
В магазина реалните екземпляри са с "надраскана" напречно резба (не знам как се нарича) против приплъзване на уплътняващия материал. Пише че са от Месинг/Никел. На опаковката има лепенка "5 години гаранция", ама дали магазина я уважава или е само реклама не знам.

Във всеки магазин, в който вляза всички твърдят, че продават най-доброто и няма да имам грижи, а не е като да не съм имал :wink:

Благодаря!
Каквито и грижи да имаш ще са в рамките на 5-10лв. все едно си купуваш кутия цигари и пиеш едно кафе с кока-кола. :partyman:
То 10-те лева да ги прежалиш, ама 100 пъти да изпразваш, да развиваш, да навиваш, да се чудиш дали този път си оцелил и да се чудиш дали няма да завариш басейн вкъщи и вбесени комшии отдолу и последващи СМР са си грижи отвсякъде :?
Колко пъти и в рамките на колко години ти се е случвала такава гротеска с наводнения и вбесени комшии от проблем с кранчетата... :partyman:
На мен не, но на съсед на горния етаж (слава Богу от другата страна на стълбището) като му цъфна такова кранче, стана кошмар. То бяха полиция, влизане със взлом за да спрем теча (комшията беше на море и никаква връзка с него), разправии между съседите. В долния апартамент целия коридор и кухнята осрани (шпакловки, бои, тапети) мазало. Необходимо ли е да стане белята и тогава да мислим как да постъпим правилно.
Имуществена застраховка си направи и си купи какъвто кран избереш... живееш ли над и под главата на някой винаги има риск от повреди. Единствената гаранция, че крана няма да те подведе е, ако не го ползваш.. :partyman:
Тоя тип кранчета са абсолютен боклук, дори да и не се счупят, след време не можеш да ги затвориш.
Каква е причината да е точно такъв тип кран?
Мястото е супер ограничено и двете тръби са долепени една до друга. Няма място за по-голяма ръкохватка или за по-обемен кран. Освен това не е за мен у дома и няма как да преработвам дадеността.
Има български от Свиленград които до сега не са ме подвели но не навсякъде ги продават
Спирателен кран от неръждаема стомана (Интерметал). Като няма дастатъчно място режат се ръкохватките. Колко са вечни не знам, вече 10-тина години служат. За по голям период са в експлоатация и месинговите сферични и те служат :? В моего житие помня за два месингови крана, които се бяха разпаднали без видими причини. Примерно като замръзване или мех.натоварване.
И понеже съм се срещал с доста промишлена сп.апаратура, шибърните кранове страдат от натрупване на полепи в леглото и в последствие не могат да притварят плътно.
Кеклените изобщо не препоръчвам, защото са капризни за натягането и бързо се скапва челното уплътнение.
Сферичния кран в пълно отворено положение скрива работната повърхност на сферата и така се предпазва от налепи. Много ползватели не се съобразяват с това и ползват крановете за дроселиране полупритворени и после крановете или са в невъзможност за затваряне или при затворено положение имат пропуски.
Крановете от неръждаема стомана са по здрави като якост и ако имаш притеснения от линейни деформации в тръбите като здравина са по-доброто решение. Цените са отказващи. За 1/2 цената е към 22 лв. на брой в Интерметал.
Крановете прокапват и от уплътнението в оста. Но там е на късмет, но все пак сферичните се въртят по-малко от шибърните и кеклените, та това уплътнение логично е да е по-трайно при сферичните. А как е направено се вижда само с разглобяване. Някои кранове имат две уплътнения, но повечето са с едно.
  • 1
  • 2

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Водоснабдяване и канализация.”