Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Здравейте ! Преди около 3-4 месеца засях 40 корена лигуструм, като идеята ми е да направя жив плет с около 4.5-5 метра дължина. Засях корените шахматно през 20 см. До сега съм ги подрязвал два пъти, защото ги закупих на гол корен с височина около 30 см. Преди седмица забелязах, че един от корените започна да изсъхва и за няколко дена изсъхна нацяло. Реших да го заменя с нов корен и при изваждането на изсъхналия установих, че причината най-вероятно е някакъв гризач, защото корените му бяха прекъснати а стъблото беше видимо прегризано. След около седмица обаче храста по съседство от същата редица също взе да изсъхва.. Днес извадих и него и причината се оказа същата - прегризано стъбло. Нямам представа за какъв вредител става дума, нито как да се справя с този проблем. Мястото където съм ги засадил е малко и представлява пространство от 5 метра дължина и половин метър ширина навсякъде около него е с бетонни плочи и това ме кара да мисля че не става въпрос за къртица или друг едър гризач. По почвата около храстите няма никакви следи от тунели и навдигания. Прикачвам снимки на прегризания храст от днес и ако някой знае с какво да третирам или какво да направя ще съм благодарен !

Прикачен файл

image-0-02-04-b61a68b27af2a39ee78aa11882075e1910303b938ddc28ff893d83c852a128c3-V.jpg

Прикачен файл

image-0-02-04-2cc9193a8b49f55d310d8a2205fe4820574f74732962d840fb37b6525362b675-V.jpg
synex написа:Здравейте ! Преди около 3-4 месеца засях 40 корена лигуструм, като идеята ми е да направя жив плет с около 4.5-5 метра дължина. Засях корените шахматно през 20 см. До сега съм ги подрязвал два пъти, защото ги закупих на гол корен с височина около 30 см. Преди седмица забелязах, че един от корените започна да изсъхва и за няколко дена изсъхна нацяло. Реших да го заменя с нов корен и при изваждането на изсъхналия установих, че причината най-вероятно е някакъв гризач, защото корените му бяха прекъснати а стъблото беше видимо прегризано. След около седмица обаче храста по съседство от същата редица също взе да изсъхва.. Днес извадих и него и причината се оказа същата - прегризано стъбло. Нямам представа за какъв вредител става дума, нито как да се справя с този проблем. Мястото където съм ги засадил е малко и представлява пространство от 5 метра дължина и половин метър ширина навсякъде около него е с бетонни плочи и това ме кара да мисля че не става въпрос за къртица или друг едър гризач. По почвата около храстите няма никакви следи от тунели и навдигания. Прикачвам снимки на прегризания храст от днес и ако някой знае с какво да третирам или какво да направя ще съм благодарен !

Къртикът е "месояден" и такива поражения не би направил (освен по някаква грешка), сляпото куче е вегетарианец, но напада основно грудки, а не корени, поповото прасе е гадина дето яде млади стебла и на него съм му хванал цаката - не ти пречи да опиташ. Разсада го слагам заедно с кофичката от кисело мляко, отстранявам само дъното - така растението не боледува от пресаждането, коренът си се развива под кофичката, а поповото прасе я заобикаля. Можеш да ползваш и бутилки от безалкохолно с отрязано гърло и дъно - после ще пишеш за резултата.
Здравейте ! Днес забелязах поредния корен който е пред изсъхване. Забелязах също по повърхността на почвата нещо като малки тунелчета, които се простираха точно от последния прегризан корен до този. Реших да извадя и този храст с надеждата да намеря причинителя. Храста се оказа с леко прегризани корени, но не нацяло както другите, а под него намерих голям бял червей около 4-5 см дълъг и много дебел. Подозирам че това е въпросният вредител тъй като една година зеленчуковата ми градина гъмжеше от тези червей и резултатите бяха същите - прегризани корени и изсъхнали впоследствие. Тогава вадих всеки корен щом започваше да губи свежестта си и под него намирах същите подобни червей. Броят им беше около 60 извадени за седмица. От тогава проблеми с тях не съм срещал, но очевидно са се появили и в тази леха с храстите. Доколкото съм запознат това са ларви на бръмбара "обикновена златка". Ще проследя дали това е бил единственият или има и още. Благодаря за идеята с кофичките ! Ще изчакам още малко и ако отново забележа проблем - ще приложа този метод.
така както го описваш ми прилича на попово прасе разхвърляй малко гранули Мезурол Шнекенкорн и наблюдавай
Последна промяна от imegogo на нед авг 27, 2017 9:15 pm, променено общо 1 път.
Точно от поповото прасе -
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%BE_%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B5 се пазя с кофичките, но това е през пролетта, когато разсада е малък и особено примамлив за насекомото. От ларвите му не знам как бих се предпазил ако се движат и хранят по различен начин от възрастните.
На поповото прасе ларвата прилича на възрастно насекомо , но без крила . А белият червей е по-скоро ларва на майски бръмбар - вредител по-страшен и от поповото прасе .
Ларви на майски бръмбар

Изображение
Точно за този вид ларви от снимката на ESPACE става въпрос. До няколко дена ще си проличи има ли още или е бил само този който премахнах. Относно поповото прасе, съмнява ме че при движението си ще образува толкова правилни и финни тунели (съжалявам че не ги заснех). Поповите прасета образуват по скоро малки дупки, тъй като често вечер излизат на повърхността, като също се хранят и със стъблата на растенията, а дупки не съм намирал. Най вероятно причинителя е тази ларва, тъй като една година както споменах умори около 15 корена домати в градината точно по същия начин.
ESPACE написа:Ларви на майски бръмбар

Изображение

Тази гад прави много поразии и по картофите /клубените/.

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Градина”