Мнения и въпроси за хола
Здравейте!
Искам да топлоизолирам стената на хола към стълбището на входа. Първоначално си мислех за гипскартон с вата, но се замислих дали няма да е по-добре с XPS и съответния финиш. Панелка, в която се оказва, че въпросната стена е най-студена, проблемът ми е, че някъде по тази стена има "корито", в което вървят кабели и комуникации за горните етажи - страх ме е да не издупча някой кабел.
http://www.onlinemashini.bg/multidetektor-bosch-pmd-10/5852
Туй няма ли да открие коритото? 100% има под наем. Фибрана, ако е само лепен няма ли опасност да слезе с мазилката след време. В моята панелка се беше намокрила едната стена от спукана тръба. Много дебел слой мазилка падаше направо на дебеши плочи
djendov написа:http://www.onlinemashini.bg/multidetektor-bosch-pmd-10/5852
Туй няма ли да открие коритото? 100% има под наем. Фибрана, ако е само лепен няма ли опасност да слезе с мазилката след време. В моята панелка се беше намокрила едната стена от спукана тръба. Много дебел слой мазилка падаше направо на дебеши плочи

Здрасти!
ТУЙ ще го прескоча - имам и други начини да установя кое и къде минава. Идеята с "фибрана" ми дойде на ум след като тази година лепих с пяна. Основата трябва да е чиста, а 3-5 мм. гипс не са ми проблем да ги изкарам до бетон (панел) - за височина от 2.60-80 дори и дюбелиране не е нужно. Не е за пренебрегване какво трябва да изнеса до етаж 5. Ще видим - щерката може да реши да смени апартамента.
При това положение с "панела" предложението ми се обезсмисля. Дюбелите са напълно излишни. Хората на външна не дюбелират вече, та колко му е за вътрешната. Имаше една тема скоро за фибран лепен на топки като вътрешна изолация. Спомена се и образуване на мухъл зад фибрана. Не се вижда, но това не му пречело да си свърши работата върху здравето ни. Ще поровя после малко и ще дам линк, ако я открия.
Ако този проблем е истински, то лепене на гребен би трябвало до известна степен да помогне, ама разликата в труда спрямо лепенето с пяна е голяма. Не, че е кой знае каква квадратурата де...
Ето и една теоретична постановка. Кондеза на водните пари е между фибрана и стената. Не е добре работата...
Прикачен файл:
termo.jpg
djendov написа:Ето и една теоретична постановка. Кондеза на водните пари е между фибрана и стената. Не е добре работата...

Аз благодаря за вниманието и отделеното време - ако все още ти се занимава поиграй си с тази програмка и виж къде ще е точката на росата при гипскартон с вата. В последно време има едно заиграване с тази точка на роса, а ти си ги учил доста подробно тези неща. Когато повече се вълнувах от топлоизолациите, повече четях и по някакъв спомен бетонът и XPS се водят паро непропускливи или недишащи или както там си го наречеш. Следвайки тази логика топъл и влажен въздух няма от къде да дойде между изолацията и панела - точка на роса може да има, но роса няма от къде да се появи.
По отношение на лепенето с лепило на циментова основа на гребен и това с пяна - минали са ми през ръцете и двете. Жалко, че разбрах за пяната на последните 20 квадрата от къщата, който му се хамалува да лепи с цимент.
Понеже стана дума и за запечатания мухъл - знаеш ли кое е вредното на мухъла? Ще ти кажа, но съм сигурен, че и сам ще прочетеш тук-там.
Все повече се убеждавам, че картона падна в канала, най-вече заради хамалогията да се извлекат плоскостите до етаж 5.5
Надявам се това клипче да ти е полезно - https://www.youtube.com/watch?v=eS7h4OyfP5Y
Ето го изпълнението с картона. Там имаш паропреграда, която решава проблема.
Дифузното съпрутивление на паропреградата е 80000, а на XPSа е 200. Сам прецени кое е "не-дишащо".
Нямам възможност да видя клипа, интернета не стига :)
Аз вобще не те убеждавам за гипсокартона, просто споделях прочетеното от форума по темата, че пряко ме вълнува напоследък.
Ти явно си си направил избора вече. Да не ти оспамвам темата повече, успех с изпълнението!
Прикачен файл:
vata.jpg
vata.jpg (104.89 KиБ) Видяна 387 пъти
имаи в предвид че стълбишната клетка е наи уязвима на интервенции. ползваи много плътен фибран .лепи с стротелно лепило на циментова основа за лепене на топлоизолационни плочи.задължително мрежа.мрежата да затваря ъглите с малко аванс. ако натдава фибрана задължително алуминиеви ъглови профили за шпакловка.накрая шпакловка с бяло фибро .и две ръце да е по добре. децата са най опасни за стълбишните клетки.играят си с топки драскат.ама децата са си деца. теорията е хубаво нещо.ама гледаи да е дълготраино и с фаида.

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Дневна”