• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
Значи...обясненията определено ми "куцат", но ще опитам до колкото мога, да систематизирам нещата в хронологичен ред.
Имам 20-тина осветителни кръга лед ленти, лед луни и спотове в апартамента ми, които трябва да управлявам от няколко места във всяко помещение. Очевидното решение е с пуш бутони, понеже не ограничават броя на точките за управление и заради многото кабели, които ми трябват, ако ползвам минимум два кръстати и два девиаторни ключа.
Във офиса ми ползвам еднопосочни пуш бутони с тригерни релета за три кръга осветление и един вентилатор, но пушовете имат едно неудобство, че нямат индикация за състоянието им и когато излизам и искам да загася всички кръгове, редовно обърквам някое копче и вместо да изключа един, включвам друг от кръговете, понеже излизайки съм с гръб към стаята и не виждам кое свети и кое не.. Това не е фатално при два три кръга, но в хола примерно имам 8-9 отделни кръга, които трябва да се управляват заедно и по отделно, понеже тавана е разделен на три зони и хаоса ще е пълен. Другия проблем е, че сложих 6 сегментни конзоли на Vimar и съм ограничен откъм ползване на стандартни ключове в конзолите на стените Решението ми за дистанционно управляеми ключове за осветление е свързано с това, да мога да включвам всички кръгове в едно помещение едновременно с един бутон или да ги гася или включвам по отделно. Ключовете, които избрах запомнят 10 различни кода, а дистанционното им има бутони за включване и изключване на всички кръгове за всеки канал едновременно.. Освен това имам и универсално външно дистанционно устройство на Broadlink, което позволява управление от мобилни телефони и през интернет, но най-важното е, че има функция "сцени".. примерно сцена "кино", спира луничките, включва лентите и ти пуска домашното кино и телевизора на зададен канал. Може да управлява и климатиците през инфраред и от интернет можеш да го включиш 1час преди да се прибереш и да го изключиш, ако си го оставил включен.
Сега за дистанционните ключове.. Напълно възможно е да си прав, че индукцията не е проблем, но в първоначалните опити, които правих с релета и рид реле, подавах +12V през пуш бутоните и релетата бяха свързани паралелно с пуш-а на дистанционните ключове на 11 и 12 пин на микро контролера Sonix SN8P2501SG http://html.alldatasheetcn.com/html-pdf/110082/SONIX/SN8P2501A/1416/9/SN8P2501A.html. Не съм пробвал с минус на пушовете, но с плюса самоволното изключване си го имаше, докато не ги разделих галванично през оптрона. Следващия проблем е, че с пуш бутоните на стената имитирам натискането на пуша на дистанционния ключ, но не мога да спра всички кръгове в стаята с един бутон, освен от дистанционното. За това извеждам всичките му бутони за четирите кръга, общо 16, + All ON/OFF за 4-те канала с 80 оптрона на платката, от която до всяка от конзолте с 6 бр. двупосочни пуш бутони на стените, вървят 2 мрежови кабела FTP/CAT5e, през които подавам маса на оптроните. При това положение натискайки пуша на стената нагоре, включвам един кръг или няколко едновременно в зависимост как са обучени ключовете, а при излизане от помещението или апартамента, с натискане надолу, мога да спра всички кръгове. Ползвам оптроните защото са компактни, а нямам място на платката.. В интерес на истината, имам две предишни опитни постановки с релета и рид реле и ако бях го изпълнил с тях платката щеше да е 50 на 50см.. :-D В момента всичко работи перфектно с изключение на един два от дистанционните ключове, които понякога "забиват", но тъй като са едни и същи смятам, че проблема им е хардуерен и ще ги сменям, да видя ще изчезне ли и тоя проблем..

П.П. Та проблема ми изобщо не е резултат от "скуката". Заради него е и първия ми пост във форума преди 3 години и се надявам, че най-накрая го реших.. :rolleyes:
Писах и на г-н П.Петков от форума на лични и ползвах предложената от него схема за време задържане, но проблема си стоеше.. Докато измервах съпротивлението, м/у колектора и емитера на оптрона забелязах, че когато меря с уреда и сондите му са допрени до крачетата на оптрона, всичко работи добре.
Размених кабелите от дистанционното за избор на канала през втория оптрон като ги преместих от емитера на колектора му и всичко заработи коректно без кондензатор, което изцяло подкрепя тезата за тоталното ми объркване. Както казват руснаците.."Если работает, ничего не трогай!" :-D
Вероятно има по-лесно и елегантно решение, но на мен лично ми е над възможностите, понеже няма за кога да уча задълбочено на тия години, макар че и сега се уча опитно, на принципа проба-грешка докато вникна в проблема, но специалността ми няма нищо общо с електрониката, а и нямам нужното свободно време. Най-лесният вариант ми беше да залепя на стената на входа до вратата на всяка стая по едно дистанционно управление, но съществува и проблема с обхвата им, понеже не е много добър винаги, а в сегашния вариант дистанционното е буквално до ключовете и няма проблем със сигнала до приемниците.. Разбира се ще се радвам да чуя още идеи за опростяване на нещата и ако мога ще ги реализирам в някой от следващите ми проблемни проекти. Например за светлинна индикация за състоянието на всеки кръг в конзолата с бутоните за осветлението.. :-D :partyman:
Дано вече, всичко да съм изяснил, а има и тема в която съм писал за дистанционното управление. https://forum.napravisam.bg/viewtopic.php?f=11&t=50199
Това е схемата на г-н П.Петков с време задържане на втория оптрон.

Прикачен файл

IMG_2533%5B1%5D.JPG
IMG_2533%5B1%5D.JPG (35.17 KиБ) Видяна 185 пъти
Няма лощо. Явно си маниак на тема осветление със светодиоди. Не виждам къде в нормален дом ще събереш в една стая 20 различни и независими точки за осветление :? До скоро в най-голямото помещение на един апартамент имаше най-много две независими точки и то в едно осветително тяло. Не съм видял умрели от този факт, но това е въпрос на личен избор. Друг факт ме смущава. Това са радио дистанционните. Много капризна и ненадеждна техника. Ако някой комшия пусне смутител в тоя обхват у вас или ще стане дискотека или ако са кодирани няма да можеш да си светнеш и ще стоиш на свещи :) . Аз бих изградил един кръг със 6 кабела през цялата къща. Двата ще бъдат захранващи, а по останалите ще управлявам двоично всякакви консуматори. Подобно на кан шината в автомобилите.
Мама..не знам аз ли не обяснявам добре или ти четеш по-диагонал, но вероятно е комбинация и от двете..а има и още едно обяснение.. :-D
20 кръга са в целия апартамент и те включват осветлението и вентилациите в тоалетните и сервизнито помещение. В нормалните ми стаи са максимум три кръга заедно със спотовете. Проблема ми е в хола където са 9 кръга с голяма консумация, заради таваните, които са от три обединени помещения, а хола е 35м2 и през повечето време, няма смисъл да светят заедно всичките. Първоначално изведох пуша от радио ключовете на еднопосочен стенен пуш бутон, но те имат и възможност за управление с класически двупозиционни ключове, така че във всяка конзолна кутия до входа на стаята ще имам комбинация от 6 пуша три еднопососочни за жично управление и два двупосочни за радио управление с възможност за включване и изключване на няколко кръга и един класически двупозиционен ключ за аварийно жично управление. Всички радио ключове са в обща сервизна част и може да се ъпгрейдват с wi-fi или по-нови технологии след време, но бутоните на стените ще останат така и пак ще ми трябва комбинацията от двете управления, за да имам общ бутон за включване или изключване на цялото помещение или при излизане от апартамента.
Само за двоичното управление не разбрах, какво точно имаш предвид, а не ми е ясен и принципа на работа на canbus шините в автомобилите. Да питам пак за някоя елегантна идея за светлинна индикация подобна на глим лампите, но с 3v диоди на пушовете.. :?:
Ми щом имаш обратна връзка с оптрон какъв е проблема за индикацията? Слагаш светодиода в колектора на транзистора и през резистор в захранването. Ако тук захранването ти е 12 волта, резистора ще е 2к. Ако е 3 волта ще е 470 ома. Схема искаш ли?
Всъщност тази обратна връзка пак ли е по радио път или е кабелна? Да не би обратната връзка да е само импулс? Ако е така ще трябва и по един тригер да обръща на всеки импулс.
Да..без схема няма да се оправя, но мисля че най-правилно е да се ползва сигнала за състоянието от диода за индикация, който си го има на радио управляемите ключове, най-добре през фото резистор, който да сложа върху диода, за да не се налага да запоявам жици и да ги извеждам от ключовете и в зависимост от състоянието му да подавам или спирам напрежението на диод монтиран в бутоните по FTP кабела, (най дългата линия е максимум 15м), защото иначе, ако следя оптроните и ползвам дистанционното или пуша на ключа, които не минават през оптрона ще се получи разминаване в състоянието и индикацията. В съвременните готови тъч ключове за осветление състоянието им се индикира в два цвята..примерно с някакъв двуцветен диод зелен и червен.. https://vikiwat.com/product/22477/led-diod-f5mm-dvutsveten-cherven-zelen-40-mcd.html или двуцветен с два извода https://store.comet.bg/Catalogue/Product/10517/
Нещо от твоите описания въобще не ми се изяснява схемата. Тя е кристално ясна само в твоята глава. Реално искаш от нас тепърва да изучавам функциите и възможностите на радио ключовете и дистанционните ти, както и вида на осветителните тела и захранванията им. Да разгадаем какво точно искаш да постигнеш и да ти нарисуваме схема на отделните конкретни схеми без да знаем какви елементи имаш , какви са ти захранващите напрежения и колко са ти познанията в тази област. Та ти дори нямаш нарисувана една обща блокова схема за да се види кое е по кабел, кое е по радио път. Кое ти е дистанционно управление, кое приемник, кое ти е обратна връзка, кое и колко ти е захранването. Многото писане въобще не значи, че всичко нужно е написано. До тук разбрах какво искаш да постигнеш. Логиката ти обаче как искаш да го постигнеш е ? Разбрах, че използваш дистанционни ключове, но до тях опъваш кабели. Тогава какъв е смисъла, че са дистанционни?
Въобще въпросите ми изригват като вулкан и всеки нов води до още 5.
Накрая разбрах, че искаш да си направиш е-къща. С две думи да си управляваш всичко през нета или чрез команди от телефона. За това ти предложих да си изградиш домашна лан мрежа и с подходящи контролери да вържеш към нея всички консуматори на електричество. Целия ти разход на кабел ще е само FTP до всеки консуматор. Като го направиш това оставяш един лаптоп постоянно закачен за рутера и суича и с подходящ софтуер командваш лаптопа. Там може да ползваш всякакви дистанционни и да си ги декодираш както се сетиш. В същото време може да си имаш и директна връзка към телефона кеф ти през интернет, кеф ти като устройство в твоята мрежа. Ще имаш и постоянна обратна връзка за състоянието на твоите крайни устройства, а отделно и ще следиш разни други живи данни като температура в отделните стаи, на бойлера, алармени датчици за пожар, наводнение и охрана. Всичкото това без софтуер няма как да стане.
Ами ясно ми е за софтуера и бих могъл да се справя по-лесно с него..НО нямам нужното време. За това ползвам функциите вградени в дистанционното, колкото да си реша проблема с осветителните кръгове. Ако сме живи и здрави да се пенсионирам някой ден и ако още съм с акъла си ще се заиграя на воля с технологиите до които ще се е стигнало до тогава. Когато започнах да търся решение уайърлес технологията все още навлизаше и ако сега го правя ще ползвам Sonoff и mosquito с web интерфейс, но това не решава основния ми проблем.. А ТОЙ Е, следния..
В едно общо помещение хол с фоайе имам 4-ри отделни таванни зони всяка от тях с по два вида осветление с лед лунички и лед ленти всички на 12V тоест 8 осветителни кръга захранвани от импулсни Meanwell. Всичко е монтирано заедно в обща сервизна ниша. Всеки от тях трябва да може да се управлява задължително от стенни ключове за осветление.. 1.самостоятено 2.комбинирано и 3.всички заедно. Дистанционното управление е по-скоро поради невъзможност да реша проблема с тригерни релета или с девиаторни ключове, защото с тях не мога да реализирам схемата единично/комбинирано и цялостно управление. С две думи стенните ключове стават универсални чрез дистанционното, защото когато обуча няколко приемника да работят на няколко канала всеки, мога да управлявам всеки с отделен бутон..група от няколко едновременно с друг бутон и всички приемници заедно с трети бутон..примерно да светна или загася целия апартамент. Та бутоните са ми проблема понеже 6 броя в една конзола не стигат за управление на 8 осв.кръга без спотовете..Вече дадох линк към темата ми за дистанционното управление на осветление.. понеже там има повече информация снимки, обяснения и схеми, но вероятно не си и обърнал внимание..https://forum.napravisam.bg/viewtopic.php?f=11&t=50199&start=60#p826590
Може би трябваше да повдигна въпроса ми там, но понеже питах за оптроните и погрешно започнах да коментирам тук неща, които са обяснявани в другата тема. Мислех, че си погледнал линка.. ще помоля Virtex да премести мненията ни в главната тема тъй като се отнасят към нея..
https://forum.napravisam.bg/viewtopic.php?f=11&t=50199
  • 1
  • 2

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Електроника и Схеми”