• 1
  • 2
Монтаж, топло и звукоизолации.
Здравейте,

Имаме съседи над нас, които са монтирали тонколони на стените си в хола и гледат телевизия през тях. В нашия хол се чува боботене, но не се разбират отделните думи - просто се чува някакъв по-басов говор. По-лошото е, че това на 3/4 се чува и в спалнята ни, която граничи с хола. Блокът е тухла 2005г, вътрешните стени са може би итонг - не знам как да проверя.

След като няколко пъти усиленият телевизор буди жена ми и мен и след като неуспешно сме водили преговори с хората над нас (те твърдят, че не е от тях, сигурно е от съседния блок и др. шизофрении) решихме да действаме, защото вече ни е трудно. Изпадали сме в нелепи ситуации от рода на това само единият да се събуди от шума и да стои неподвижно, защото ако помръдне и другият се разбуди, няма заспиване след това.

Та, на въпроса - моля дайте ми идеи за изолация, която ако не напълно да премахне боботенето от колоните, то поне да го намали така, че да не пречи на съня в спалнята. Говорил съм с фирми, които ми предлагаха кутия в кутия (за която нямам място, таванът е само 2.45 висок, а спалнята е малка и 15-20см не мога да отделя), друго предложение след консултации на живо беше Mute System 35 https://www.decibel.bg/sound-insulation-walls/?product=34 панелите и накрая остава и опцията с вата + мембрана + гипсокартон. С всички специалисти, с които съм обсъждал проблема си е говорено за изолация на тавана в спалнята и вътрешната стена, която разделя спалнята и хола. Хванал съм се за тази стена, тъй като по мои наблюдения става доста шумна и по нея се предава много говор от телевизора отгоре.

Ако някой може да сподели за подобен проблем или поне да ми даде надежда, че е възможно да спя отново, ще съм благодарен. Повечето вечери не е непоносимо, но като си легнеш и навсякъде е утихнало, става много неприятно.

Поздрави
Звуко изолацията е много скъпа и трудна за изпълнение. Съвета ми е да говорите кротко със съседите си и да ги убедите да откачат говорителите от стените и да ги сложите временно върху стиропорени парчета на пода за да видите дали има ефект от това. Ако има ефект направете анти вибрационни стойки с тампони и пак си ги монтирайте на стената. Това дори изцяло за ваша сметка да го направите ще ви е най-евтиния вариант. Ако се стигне все пак до конфронтация в общия коридор съседа ви има предпазител преди електромера. Прещракайте го бързо и рязко няколко пъти нагоре надолу. :wink:
Аз имах разправия с мамутите над мен. Ходеха като коне. https://forum.napravisam.bg/viewtopic.php?t=57897
Казваш, че височината сега е 2.45м. Това ме навежда на мисълта, че имаш окачен таван.
Ако е от ГК съм почти сигурен, че от него идва голяма част от звука. Просто е много тънък и лек и действа като мембрана. Освен това е хванат с окачвачи за тавана.
Наистина е много брутално колоните да са монтирани за стените.
Тонколони по стените, а дека име съббуфера :?
Нема спасение ниските честоти се предават по конструкцията, а ората сакат 3-ди звук, а той е предимно съставен от ниско честотния диапазон.
Най-полезно е да се договорите по съседски за начина на гледане на ТВ и за начина на спане :lol:
Всъщност няма окачен таван, просто такова строителство. Има лимит на височината на блоковете в квартала и предполагам това е продуктувало по-ниските тавани.
С тези хора нито кротка комуникация е възможна, нито никаква. Пробвали сме всякак. Преди време викнахме жената вкъщи, помолихме я да махне колоните, тя каза, че ще го направи и след три дена ни блокира телефоните. Колоните останаха.
Доколкото знам няма събуфер, просто 4 малки тонколони сложени 2 по 2 на срещуположни стени, свързани с удердба, която пък е вързана за телевизор. А може и да лъжат и да има, вече не знам. Живея в това жилище от 3 години, проблемът започна преди една и половина. Според тях, колоните винаги били там - е аз глух ли съм бил година и половина нищо да не чуя? А този шум е трудно да не го забележиш, просто е специфично дразнещ.

Сега просто търсим решение при нас, което да притъпи звуците в спалнята и евентуално ако открием приемлив вариант, може да опитаме и в хола, но той е по-голям и съответно ще е по-скъпо.
Колкото повече чета, попадам на все по-разнородни мнения. Например ватата - някъде четох, че след 75кг/м3 ѝ се губят шумоизолационните стойности защото става прекалено "твърда". Вярно ли е това? Бих опитал и варианта с готовите плоскости на Децибел, но никъде не намирам информация от първа ръка от някой, който е слагал.
Искаш да кажеш, че тия твои съседи никога не спят и постоянно има някой караул да стои пред телевизора денонощно?

Ако не успеете да се разберете по съседски нищо няма да може да постигнеш с никаква изолация от вати и други от сорта. :partyman:
Понякога спира към 12 часа, има случаи да спира в 2 нощем. Случвало се е да върви и цяла нощ, забравен. Всеки път е различно.
Това нещо не се ли чува от други съседи, не пречи ли на никой друг освен теб?
Апартаментът над въпросните хора е последен етаж и мезонет. Спят на един етаж отстояние от телевизора, а и жената пътува често. Не знам дали винаги го чуват, но се случва.
А съседите на тези хора по етаж са квартиранти и се сменят през месец. И ги дели доста разстояние от хола с телевизора, който е крайна стая в блока.
Благодарение на жалбата ни разбрахме все пак, че хората от 2016г. са с нов телевизор, което обяснява защо в миналото не сме го чували. Предполагам са набучили някакви настройки на много басов звук на новото тв. Лошото е, че когато опитвахме с добро преди много месеци ни лъжеха, че всичко било постарому при тях. Аз още тогава упорствах и настоявах, че са направили нещо, сменили са или звуков режим, или целия телевизор, защото промяната беше осезаема.

Има ли вата, която бихте ми препоръчали?

Планът засега е:
- конструкция от u w профили за гипсокартон
- вата
- над нея, по самите профили, гумена мембрана
- гипсокартон директно над мембраната
Ще се съобразя с изискванията да се използват гумени ленти и акустични окачвачи/профили, за да не се предават вибрациите.
  • 1
  • 2

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Преградни стени и предстенни обшивки”