Вашето лично помещение
Здравейте,
Решил съм да се захвана сам с изработката на мебелите. До сега не съм се занимавал с това, но искам да опитам от чисто финансова гледна точка. Ще започна от гардероба за спалнята.
Обръщам се към форума за съвети и мнения относно измислянето на дизайна и съответно последващия разкрой и сглобяване.
Започнал съм работен чертеж на гардероба, като това не е крайния вариант, а първоначална идея, която може би ще се развие в последствие.
Долу в ляво ще е чекмедже, другото ще е с вратички.
Гардероба ще е в ниша с размери 168х116 см., като естествено няма да заема цялата дълбочина от 116 см.
Прикачен файл:
garderob.JPG
garderob.JPG (56.64 KиБ) Видяна 1284 пъти

Прикачен файл:
garderob1.JPG
garderob1.JPG (67.31 KиБ) Видяна 1284 пъти

Моите въпроси са:
1. Какви трябва да са отстоянията от стените - тоест, колко е удачно да е максималната ширина на гардероба (за да диша) ?
2. Колко е приемливо за максимална височина при височина на стаята 258 см.
3. Колебая се каква е удобната за ползване дълбочина на гардероба ?
4. От конструктивна гледна точка при голяма височина - до към 250 см да речем, трябва ли да е от 2 части (долна + надстройка) или може и да е едно цяло.
5. От това, което се вижда на чертежа, конструктивно издържано ли е според вас?
6. Относно сглобяването - какви са възможните варианти - винтове, минификсове + дибли.

За останалото за което не се сещам, моля да ме допълните.

Поздрави!
Ако се абстрахираш от стандартната бъласка мебел гардероб, можеш да "видиш" в тези размери килер-гардеробна. Сега имаш лице 168 и си мислиш з адълбочина примерно 60. Обаче, ако разположиш две лица по 116, странично разположени в 168тях... поредата с пътечка :-) ... С две страници и една вата... финансово е много по-леко, а като гардероб е по-голямо. Естествено с по-тясна пътечка от на картинката, но пък дълбчината на рафтове и щендери е различна вече, та всичко се побира. Страната със щендеи за закачалки ще да е 55см дълбока, а рафтовете 30-40...

Прикачен файл

clothes-nice-room-shoes-wardrobe-Favim.com-448237.jpg
clothes-nice-room-shoes-wardrobe-Favim.com-448237.jpg (72.36 KиБ) Видяна 1256 пъти

Прикачен файл

Dressing-Room-Wardrobe-2.jpg
Dressing-Room-Wardrobe-2.jpg (34.18 KиБ) Видяна 1256 пъти
Идеята от снимката в кафяво с огледало на пътеката не е лошо. Може да се помисли и за две врати пред нишата закачени за страничните корпуси и да се прикрие гардероба, Вратите ще са с панти с отваряне на 90+45=135 градуса :). Идейно е.

П.П. На мен гардероб с регулируеми крачета ама хич не ми допада. Ползвах тези крачета единствено в кухнята. Аз си направих няколко мебели, включително библиотека и няколко комода и гардероб стандартно с напречни лайсни от по 5см между страниците. Дъното ляга на тях и се захващат с по 2-3 дибли и Г образни равтодържачи /от големите/. Разпределението на натоварването ми се струва по-равномерно и удачно.
Тази идея не е лоша, но сякаш ми се струва, че е необходимо една идея по-голямо място за такъв тип гардероб. Като го смятам остават около 84 см. пътека, което като си представя, че се налага да се наведа там или да отворя чекмедже вече ми се струва тясно.

Не ми стана ясна идеята с вратите на 90+45=135 градуса. Може ли нещо като скица за да си го изясня.
Ам това:

Независимо дали ще го направиш с една конструкция или с 2..3. Може да се сложи още по още една плоскост върху корпуса на гардероба с размери 30х250 и 55х250 отстрани като чело и с двете врати на външен вид ще изглежда като стандартен гардероб. :)

Прикачен файл

IMG_1889.JPG
IMG_1889.JPG (57.71 KиБ) Видяна 1217 пъти
80см са много, а и човек може да се понаведе странично. Насрещната стена бих направила с плитки джобчета или рафтчета за джунджурии. Не е удачно да е огледало в дъното. Оптически удължава помещението и го прави по-приятно, но реално е неизползваемо. Отвън вратичките плъзгащи и огледални е много ОК. Имаш ли си жена?
предимството на това нещо е, че ще ти запълни нишата с максимална дълбочина. Също така гардеробната част може да я направиш от сравнително евтино ПДЧ като модел и цвят, /но не и като качество!/ и да направиш чела и врати от скъп материал. /това важи и при стандартно изпълнение:)/ Но ти трябва да си прецениш дали на теб ще ти е функционално.

П.П. Иначе като стандартен гардероб бих го направил от две части с корпусни габарити 255х81см, като бих подготвил отстрани и отгоре допълнителни изскачащи ленти с широчина по 10см. Паспарту, което да бъде навън с 20мм и кант 2мм. Ще дойде на нивото на вратите. Стандартно изпълнение с панти на покрит кант /два пъти по-евтини са от останалите/. И ще ти е лесен монтажа от две части без плъзгащи врати. С четири стандартни врати 40.2см х... . Зависи от твоето разпределение. Може вратите да са четири или осем, ако е на две нива. Дълбочина и 75см да му пуснеш няма да е много :).

Може и с плъзгащи врати, като механизмите с горно водене са май по-добрия вариант. В зависимост от производителя на механизма отгоре трябва да се предвиди отстояние. Цената ще е по-висока и ще ти е по-трудно за монтаж.

Прикачен файл

IMG_1890.JPG
IMG_1890.JPG (57.7 KиБ) Видяна 1210 пъти

Прикачен файл

IMG_1891.JPG
IMG_1891.JPG (89.94 KиБ) Видяна 1210 пъти
n_a написа:80см са много, а и човек може да се понаведе странично. Насрещната стена бих направила с плитки джобчета или рафтчета за джунджурии. Не е удачно да е огледало в дъното. Оптически удължава помещението и го прави по-приятно, но реално е неизползваемо. Отвън вратичките плъзгащи и огледални е много ОК. Имаш ли си жена?


Да, имам си жена. На нея сякаш не и допадна тази идея със страничните гардероби, въпреки, че аз като се позамисля май е по-удачния вариант от чисто практическа гледна точка, а и рядко ще се случва двамата да сме по едно и също време там за да си пречим :).
За насрещната стена ако се сложат рафтчета по скоро ще отнемат от пространството на страничните, така, че май не е много удачно.
Ще разработя някакъв вариант за тази идея и ще видя как ще се получи.

Сега от чиста техническа гледна точка ... там са ми неясни много неща.....как е най-добре да се сглоби?
Само винтове, минификс + дибли или и двете където е удачно. Може ли на тази височина да се направи без надстройка - тоест да е едно цяло?
Прави го както го иска жената, тя ще е навряна вътре :-) Мъжете само дръпвате нещо и бягате
С надстройка по-добре
Аз сглобих моите мебели единствено с дибли и винтове SPAX. Купих си този шаблон:

http://www.onlinemashini.bg/6ablon-za-dibli-wolfcraft-4640000-f-6-8-10-mm/14008

Принципно аз слагах винт и дибла на отстояние 15мм. В зависимост от широчината преценявам дали ще са 2 винта с 2 дибли или повече.

При теб също може да се сглоби само с винтове и дибли. Може цял корпус, може и с надстройка. И при двата варианта не е трудно за изпълнение, ако не ползваш плъзгащи врати. Една панта Блум клик с регулираща пластина за покрит кант е около 2,6-2,7лв с ддс в София :).

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Спалня”