Мечтата на всяка домакиня
На предишната ми кухня цената, която ми обявиха за технически камък беше 6 пъти(!) по-голяма отколкото на гранита.
Смешници!
Пак захапахте цените. Гранита е търговско наименование и предполагам доста от предлаганите плотове от естествен камък не са гранит. Поне така се изказват специалисти по минералите.
Първия плот купувах, когато все още нямаше китайска инвазия на стоки. То и избора беше ограничен, а цените горчиво солени. Харесахме някаква бразилска роза. Сега след над 20 г. експлоатация се забелязват доста дупчици в гранита с размери около милиметър. Предполагам, че това са кухини от разтворен минерал при употребата на препарати. Виждат се съвсем отблизо и се усещат при допир. Визията според мен не се е променила. От как е направен плота с камък кухнята се е наводнявала няколко пъти, но конструкцията е метална и не мога да коментирам какво щеше ад се е случило ако е от ПДЧ.
Втората кухня е с китайски камък. На първата и втората кухня аз сзм си правих вдълбаването за коритото на мивката, защото каменарите отказаха такава дейност. Та направих сравнение за твърдостта на двата камъка. Бразилския ме измъчи почити цял ден и съсипа два диамантени диска. Китайския се пилеше значително по-лесно. Стана бързо и дори малко го предобрих, че мивката е леко хлътнала под хоризонта на камъка. И двата камъка съм ги купил за "гранит". Китайския около 8 пъти по-евтино.
Но китайския при употреба вече 14 г. няма нито една дупчица по повърхността си.
Оказва се, че китайския камък е по-подходящ за кухненски плотове, въпреки, че е по-"мек" камък.
Третата кухня е с технически камък. Там цвета си избира сина - тъмнокафяв плътен цвят. Е няма естествен такъв камък. Но всяка капка по камъка си личи, така че за кухня по добре стои пъстър цвят (мозайка).
Естественият камък се мокри, за разлика от техническия. След време може да имам и други наблюдения.
И все пак от трите кухни мисля, че най=подходящия камък се оказа китайския тигър, който се вижда на постнатите от мен снимки.
Е като се мокри , не може ли гранита да се импрегнира?
vaniosl написа:Мивката искам да е под плота не само защото е по-красиво,а и защото както се вижда от размерите на плотовете са доста малки и по този начин да има повече свободно място на плота.


По-красиво, е но аз тия пари бих ги дал да видя по-красиви места по света отколкото да си гледам красивата мивка. Въпрос на вкус.
Използвал съм няколко вида импрегнатори, включително двукомпонентни. Трайноста им е докато измия плота. Т.е. крайно недостатъчна. Дори лакирах плота с лак за варовик, защото не намерих подобен за гранит. Резултата беше отлюпване и добре, че лесно се махна та излюпих всичко що бях нанесъл. Извода е, че лака не прониква във този камък както при варовика. Имам варовик на подпрозоречен плот третиран с такъв лак и там трайността е значителна. Освен това съм ползвал импрегнатор на ацетонова основа за шапки от мозайка и ефекта е дълготраен. Години минаха и все още се усеща импрегнираното, за разлика от импрегниращите НАНО технологии, за които платих към 24 лв/литър и ефекта след до около месец изчезва "нанотрайност".
Така беше след намазването:
Изображение
И на трите плота отвора за стояща батерия е Ф32.
Да ама скоро смених един от кухненските смесители на Видима със стаж >10 г. Още в работоспособност, но му се отлюпи на места никелираното покритие.
За новият смесител GROE се наложи да си купя бор корона Ф35 и да разширя отвора. Всъщност разширих го само в горната част около 3 мм дълбочина, защото там влиза центрираща шийка на шайбата на смесителя с диаметър няколко десети по-малко от Ф34мм.
Lisko написа:но аз тия пари бих ги дал да видя по-красиви места по света отколкото да си гледам красивата мивка. Въпрос на вкус.

А като имам в предвид, че съпружката прекарва много, ама много повече време на "мивката" и около нея, пък и на вкус го докарва... Та и за вкуса си заслужава дори от красивите места по света едно да се спести. :?

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Кухня”