Мечтата на всяка домакиня
Здравейте!
Искам да направя ъглова кухня 160х160 см.
Идеята ми е да купя стандартни долни шкафове (за икономия) и отгоре да монтирам здрав и красив плот (за инвестиция).
Жената реже и готви директно върху плота, а децата непрекъснато играят с мивката...
...какъв материал да избера за да е здрав, да не се надраска и най-вече да не мухлясва на ъглите?
Благодаря!
Кaмък. Мa не е икономичен вaриaнт.
Какъв камък и как да го търся в нета?
Благодаря!
За кухненски плотове само гранит. Разцветки и видове колкото искаш. Цените не са толкова страшни както се опитват да ти обесняват. Най ниската цена тръгва от около 60-65 лева за квадратен метър. Но дори да минеш на по скъпите крайната цена с рязането и оформянето стъпва много лекичко над цената на качествен термоплот. Но пък за сметка на това камъка е вечен. И термоплота отстъпва далеч на зад по параметри колкото и да е уж марков. Имам направени вече 3 мои кухни с гранит и ако ми се наложи да правя друга пак ще е с камък. За да не звучи като реклама ще спомена че нямам ни най малко общо с този бизнес или нещо подобно.
П.п.обиколи фирмите ама на място които се занимават с обработка на камъни. Харесай си камъка и си искай оферти за готов краен размер. И гледай да не те подлъжат с някой друг вид по шарен камък. Кухненски плот само гранит и нищо друго
Технически камък. Много нюанси и видове. По възможност дебелина 30 мм.
Аз вече имам 2 кухни с гранит 20 мм и третата е с технически камък 30 мм. И трите по лични проекти.
За първите две нямам спомени за цени, третата плота излезе към 2060 лв. За същото с дебелина 20 мм - 1880 лв с ДДС.
Ето и размерите: 1020/250; 2850/630; 500/635; полирано чело с едностранна фаска 5390; 1 бр. отвор за мивка EF вграждане; 1 бр.отвор за батерия, 1 бр. отвор за котлони. Вкл.монтаж на плотовете в-у стоманена к-ция.
На първата гранита е "червена роза". След повече от 15 г.експлоатация на места има дупчици. Явно нещо от гранита се е разтворило от препаратите.
Втората кухня (нашата) е с жълт-кафяв гранит тип тигрова кожа. След 10 г.експлоатация не забелязвам проблеми по гранита.
Третата е млада от преди 2 г. Сина избра тъмно кафяв плот. Това което мога да напиша е че на тъмния дюс цвят мокрото много си личи, но избора не е мой.
И трите мивки са иноксови и са вдълбани в плота, така, че няма праг м-у чашата на мивка и плота, което беше основната цел за кухните и не става с ПДЧ плот.
Колеги дайте някое предложение от къде да искам оферта за гранит и технически камък.
Ако това се води реклама, пишете лично съобщение.
От София съм.
За оферта не мога да ти помогна но само ще си кажа виждането относно техническия камък. Хубаво нещо ама направено от отпадък и и после слепено със смола. Де съм гледал по белия свят все си е естествен камък и това техническия не им е познато кат понятие даже. И само у нас го хвалят колко е хубаво било.
lov написа:За оферта не мога да ти помогна но само ще си кажа виждането относно техническия камък. Хубаво нещо ама направено от отпадък и и после слепено със смола. Де съм гледал по белия свят все си е естествен камък и това техническия не им е познато кат понятие даже. И само у нас го хвалят колко е хубаво било.

Те понеже не са и чували за технически камък, го изкарват най-добрия материал за плотове, справка Discovery channel.
Ми така да бъде щом дискавъри ти мерило. Аз пък съм виждал плотове и мивки на по 100 и повече години само че в страни където каменоделството е на почит. И там като се огледаш много трудно ще видиш че дори гранитогреси и фаянси ползват в изключително редки случаи.
И нима ще предпочетеш един естествен камък пред друг направен от смлени парчета и после слепени с някаква полимерна смола.
Пич не си налагам мнението на никой за разлика от теб, не казвам че естествения камък е лош просто в някои отношения техническия го превъзхожда, хората просто са си направили труда да сравнят различни плотове и да покажат резултатите при различни "изтезания" на различните материали.

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Кухня”