Мечтата на всяка домакиня
Здравейте, моля за съвет дали е правилен следния модел, тъй като преди съм си правил само по-малки неща като шкаф. По принцип искам да стане плътно до стената без фуга, но незнам до колко ще успея. В средата са разположени съответно фурна и съдомиялна. Долните шкафчета са стандарто на 10см от пода, но самия цокъл ще бъде 9см, за да може да минава въздух за охлаждане на фурната. Мивката и плотът са от полимермрамор, което е доста тежко, по този начин достатъчно ли ще е?
В долните шкафове разкарай вратичките и направи чекмеджета. Сто пъти по-удобно е :)

И друго.

Не знам какво е полимермамор, аз използвах обикновен камък....

Направих го, както ти си го начертал.

Въпреки, че доста се старахме при монтирането (подравняване, нивелиране) на едно място се спука. Там, където е най-тънко зад мивката...

В последствие четох, че когато плота е каменен, трябва да се завърши с дървен плот и камъка да се залепи върху дървения (тук дървен да се разбира от ПДЧ).

Успех!
Първо и най-важно:
За да стане кухнята без странични фуги трябва да си абсолютно сигурен, че стените са прави, отвесирани, и сключват 90гр ъгъл една с друга.
И смятай че всеки модул придава 1мм отклонение в размера в +.

За горе:
Левия шкаф и СКШто за аспиратора ги раздели да са самостоятелни.Може и другите, ма ай да не те набутвам( пък и да разбереш защо се прави :-D ).
Дъната и таваните ги вкарай вътре между страниците.
Тавана не е добре да бъде и декоративен корниз. Пусни си отделна ивица( дублирай цокъла като елемент, пусни ги по-дълги, ще си ги напаснеш накрая по размер) за горе.
Блендите отстрани са добре, с тях ще компенсираш размерите при необходимост.

Долу:
Предвиди бленда странично до чекмеджето, задължително ако искаш чиста и не надрана стена.
Над фурната не ти трябват ивици и без това ще ги срежеш като слагаш котлоните.
Над съдомиялната, ако слагаш ивици трябва да ги предвидиш в размера по височина на долните шкафове.
При мивката задната ивица бих я монтирал като предната, шанса да пречи е по-малък.
Рафта го предвиди ниско долу да има място за сифона.
Долните шкафове ги правя по плитки, 52-54 см мах.
Страниците стъпват на дъното-да така се прави при каменни плотове.
Избери си горен и делен краен шкаф, нарежи дъната с надмерка и като монтираш другите шкафове режеш тоя с надмерката. Не те съветвам да използваш полимермрамор за плот, ще се надраска лесно.
До
torbalan

От фирмата за плота не са казали, че е нужно допълнително да се поставя плот. А и където е отвора дървения плот нали пак ще трябва да се изреже?

До
miliad

Стените наистина не са абсолютно прави имат си отклонения макар и малки, тавана също има около 5мм разлика спрямо горния край на фаянса. За да се постигне напасването тези бленди сигурно ще трябва да се намаляват на някаква машина?

Шкафчетата не са самостоятелни, за може в известна степен да се спести място, а и да няма видимост, където дъната се свързват, а не толкова заради материал.
Интересно ми е за да са самостоятелни, каква е необходимостта, предимствата? Доколкото разбирам ще бъде проблем закрепването на вратите на две съседни шкафчета, когато споделят обща страна, а тук такова няма.
Когато дъното е между страниците няма ли да се вижда свързването?

Долу наистина е добра идея да се поставят странично бленди, пак като горните ли да са с 5мм по-напред от вратите или наравно?
За ивиците над фурната те са изместени да са по-надолу т.е. котлона заема 3см - 2см е плота и 1см изместване.
Не разбрах за съдомиялната т.е. така както са не е правилно?
Дълбочината може и по-малка да е но така или иначе фурната и съдомиялната изискват поне 55см.

До
shadowman

Да и аз си го мислех така, ако се получи проблем да се намали, но тогава вратичките ще трябва да се правят впоследвстие, което сигурно е и по-добрия вариант.
За плота може и да си прав, но избора не зависи от мен.
dark_blue написа:Здравейте, моля за съвет дали е правилен следния модел, тъй като преди съм си правил само по-малки неща като шкаф. По принцип искам да стане плътно до стената без фуга, но незнам до колко ще успея. В средата са разположени съответно фурна и съдомиялна. Долните шкафчета са стандарто на 10см от пода, но самия цокъл ще бъде 9см, за да може да минава въздух за охлаждане на фурната. Мивката и плотът са от полимермрамор, което е доста тежко, по този начин достатъчно ли ще е?


Коя фирма ползвате за плота + мивка от полимермрамор?
А на мен ми е интересно, дали проекта е реализиран, и какво е научил автора от първа ръка. :)
Да, би било интересно да сподели автора.

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Кухня”